Pensioensparen - beter nu dan morgen

Pensioensparen is een van de drie onderdelen die je feitelijk pensioen bepalen. Eerst en vooral is er het wettelijk vastgelegd pensioen, het basisinkomen dat de overheid je kan garanderen. Dit bedrag is afhankelijk van je loopbaan en statuut.

Daarnaast is er ook nog het aanvullend pensioen, denk aan een pensioenplan dat je werkgever je kan aanbieden. 

Ten slotte is er dus pensioensparen, dit bedrag bouw je volledig zelfstandig uit. Hoe je dit best aanpakt, lees je hier. 

Omdat de twee overige pijlers van je pensioen afhankelijk zijn van je werkgever of de overheid, is pensioensparen een heel belangrijk onderdeel. Je hebt immers rechtstreeks invloed op hetgene je ontvangt wanneer je je professionele carrière eindigt. Pensioensparen is relevant voor werknemers. Voor zelfstandigen en vrije beroepen hebben we andere oplossingen. 
 

Je hoeft slechts een klein bedrag maandelijks opzij te zetten wanneer je aan pensioensparen doet. Reken ongeveer op een €80 per maand. Daarmee bereik je op het eind van de rit een aanzienlijk bedrag dat je meeneemt wanneer je op pensioen gaat.
 

Best simpel: je kan aan pensioensparen doen vanaf je 18de verjaardag, tot en met je 65ste.

47 jaar dus waarin je jaarlijks €980 opzij kan zetten en dus ook van de fiscale voordelen kan genieten. 

Dat fiscaal voordeel is best formidabel. Je krijgt namelijk 30% belastingvoordeel op het jaarlijks gespaarde bedrag. Dat is bijna €300 (€980x0.30) dat je jaarlijks niet hoeft af te staan aan Vadertje Staat én het helpt je wanneer je op penisoen gaat. Enkel voordelen dus! 
 

Je kan in principe op elk ogenblik stoppen met pensioensparen. Of dit interessant is, hangt af van de situatie. Hiervoor kom je dus best eens langs voor advies.  Let wel, wanneer je 60 jaar wordt, betaal je een eenmalige belasting op je pensioensparen.  Daarom is het dubbel zo voordelig om ook na je 60ste nog aan pensioensparen te doen, je geniet namelijk van alle fiscale voordelen en je hebt geen belastingen meer aan je been op het gespaarde bedrag. 
 

Stel, je start op 25 jaar met pensioensparen en stopt ermee op 65 jaar.

Je spaart elke maand 81,67 euro, waardoor het totaal belegd bedrag 39.200 euro is. Je ontvangt een fiscaal voordeel van 11.711 euro en je ontvangt een terugbetaling op je 65 jaar van maar liefst 150.906 euro, een meerwaarde van 111.706 euro dus!

Totaal belegd bedrag =  €39.200
Totale terugbetaling = €150.906
Totale meerwaarde = €111.706
Fiscaal voordeel = €11.711

Meer informatie over pensioensparen?

Starten met pensioensparen?

Wij bespreken met u welke optie het best bij uw situatie past. 

Afhankelijk van uw beleggersprofiel, kunnen we u bepaalde formules aanbieden die maximaal renderen op lange termijn. Als verzekeringsmakelaar zijn we in elk geval uitermate geschikt om u de best mogelijke producten te adviseren die nauw aansluiten bij uw noden. Kom gerust langs voor een goede babbel! 

Vul vrijblijvend het formulier in en we contacteren u zo snel als mogelijk.

*
*
*
*