• autoverzekering.png

Wat te doen bij een auto ongeval?

Door admin

De laatste staking van het openbaar vervoer heeft jammer genoeg tot gevolg dat er meer auto’s op de baan zijn. Dit drukker verkeer, gecombineerd met de koude vortex van de laatste dagen, zorgt er ook voor dat er meer ongevallen gebeurd zijn. Een ongeval brengt uiteraard niet alleen schade met zich mee, het zorgt ook voor een hele papierwinkel die correct moet ingevuld worden.

Hier zijn alvast enkele tips om de nasleep van een ongeval zo vlot mogelijk te laten verlopen! Let op: we gaan hier uit van een relatief onschuldig ongeval met blikschade & zonder gewonden. Voor ongevallen waar er gewonden te betreuren vallen kan u best contact met ons team opnemen. Wij staan u met raad & daad bij.

Onmiddellijk na het ongeval is het uiteraard noodzakelijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Hoe meer informatie u kan verzamelen, des te beter uw verzekeraar aan de slag kan voor de schaderegeling.

Neem foto’s van de feitelijke schade, wissel gegevens uit met de andere partij en bel, indien nodig, de politie. Voor de veiligheid bekijkt u best ook de officiële documenten van de tegenpartij. Indien deze correct verzekerd is, over een geldig rijbewijs & identiteitskaart beschikt en of die met zijn/haar eigen wagen onderweg was. Wanneer de politie ter plaatse is, doen zij deze check ook.

Natuurlijk dient het Europees Aanrijdingsformulier ook ingevuld te worden. In het beste geval is er geen discussie met de tegenpartij & wordt er niet gekibbeld over wie verantwoordelijk was of hoe de situatie zich precies voordeed. Is dat wel het geval, kunnen de aanwezige politiediensten de nodige bijstand regelen.

Als alle papieren ter plaatste ingevuld zijn, dient u natuurlijk uw verzekeraar op de hoogte te stellen van de feiten. U bezorgt uw agent best binnen de acht dagen de volgende documenten:

1)      Het Europees aanrijdingsformulier dat u ingevuld hebt.

2)      Een kopie of het nummer van het proces verbaal wanneer de politie ter plaatste geweest is.

3)      Alle bewijsstukken die u in uw bezig heeft. Dit zijn meestal de foto’s die u ter plaatste genomen heeft.

Wanneer u strafrechtelijk gedagvaard wordt, contacteert u best ook uw rechtsbijstandsadviseur. Deze bezorgt u het volgende:

1)      Een kopie van de dagvaarding

2)      De naam van de advocaat die u zal bijstaan, inclusief zijn adres. Dit is mogelijk wanneer u een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten.

3)      Een kopie van de vaststelling van de overtreding. Deze krijgt u per post opgestuurd na de overtreding.

Wat veel mensen soms vergeten is dat er in hun familiale verzekering ook een rechtsbijstand polis inbegrepen is. Je familiale verzekeraar kan dan contact opnemen met de autoverzekeraar van de andere partij om wat vaart achter de zaak te zetten. Zo hoeft u niet alles zelf op te volgen & komt u niet voor meer onverwachte problemen te staan.

U kan best ook navragen bij uw verzekeraar wanneer de geleden schade vergoed wordt. Er zijn jammer genoeg tal van voorbeelden van mensen die onnodig lang hoeven te wachten op de afrekening van een ongeval. Het is altijd mooi meegenomen wanneer u goed op de hoogte bent van de kleine lettertjes van uw BA Autoverzekering.

Als slachtoffer heeft u immers ook altijd recht op een voorschot van de betaling. Dit voorschot wordt berekend op basis van de reeds gemaakte kosten & de reeds gekende toekomstige kosten.

Een goed gesprek met uw verzekeraar kan u beter voorbereiden wanneer het noodlot toeslaat. Een gewaarschuwd man is er immers twee waard.