• header-image.jpg

Veilig op het web

Door admin

Het internet biedt ons oneindig veel mogelijkheden. Online shoppen, ervaringen delen met vrienden, of zelfs offertes voor verzekeringen aanvragen.

Toch zijn er ook veel gevaren verbonden aan onbezonnen internetgebruik. Om te stellen dat hackers op de loer liggen telkens u uw internetbrowser opendoet, zou een brug te ver zijn. Toch kan onveilig internetgebruik tot veel problemen leiden. Onveilige wachtwoorden, gevaarlijke mails, onbetrouwbare downloads, er zijn genoeg manieren om uzelf en uw computer serieuze schade toe te brengen. In deze blog leest u meer over de voornaamste valkuilen en hoe u die kan voorkomen.

We beginnen met Facebook. Iedereen deelt graag foto’s met zijn vrienden. Of u nu op reis gaat, een fijn uitstapje in het binnenland maakt of een foto van op café deelt. Iedereen kan zien dat u weg bent van huis. Het probleem is wel dat die foto’s met iedereen gedeeld worden indien uw privacy instellingen niet goed zijn. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat enkel uw Facebookvrienden te zien krijgen wat u deelt. Er zijn in het verleden reeds voorvallen geweest waar inbrekers wisten dat er een huis leegstond, gewoon omdat de eigenaars van het pand een vakantiefoto deelden. Kijk dus zeker goed uw privacy instellingen na. Zo deelt u wat u maar wilt met mensen die u écht kent.

Een tweede voorkomend probleem zijn de valse profielen. Willekeurige mensen met soms vreemd klinkende namen voegen u uit het niets toe. Deze “mensen” bestaan echter niet. Het zijn veelal hackers die zo aan privéinformatie proberen te komen of schadelijke links doorsturen die u naar onbeveiligde websites leiden. Het is dus belangrijk om enkel mensen toe te voegen die u écht kent. Gezond verstand kan u heel wat problemen besparen.

Een volgend gevaar dat iedereen waarschijnlijk wel herkent zijn de zogenaamde phisingmails. U krijgt een email toegestuurd waarin gevraagd wordt om het bericht te delen via een speciale link. Als u dat bericht met X aantal personen deelt, krijgt u een beloning. Een ander versie hiervan is een mail waarin staat om uw gegevens te wijzigen door op een bepaalde link in de email te klikken.
Wederom is dit een truc om aan persoonlijke informatie zoals bijvoorbeeld rekeningnummers te komen. Ga hier niet op in. Als u een mail krijgt waarin u iets beloofd wordt, is het meestal te goed om waar te zijn. There’s no such thing as a free lunch.

In datzelfde opzicht zijn er ook de gewone oplichters. U krijgt een onverwachte rekening doorgestuurd van een “betrouwbare” instelling. U kan direct via het internet betalen, ook al weet u niet goed waarom. Vermijd deze mails zo goed u maar kan. Deel nooit uw bankgegevens of betaal nooit online tenzij u goed weet waarvoor u betaalt en dit via een erkende instelling gebeurt. 

Een gouden regel is ook om enkel uw e-mail adres achter te laten op websites die u kent. Anders verhoogt u het risico op ongewenste of zelfs gevaarlijk e-mails.

Tenslotte is het ook belangrijk om goed op te letten wanneer u iets download van het internet. Doorgaans is de meeste software niet gratis, en bevat de download schadelijke programma’s die uw computer vertragen of zelfs helemaal ontregelen. Met een goede, gratis virusscanner zoals Avast of AVG krijgt u een waarschuwing wanneer u schadelijke programma’s probeert te downloaden.

Beveilig uzelf, begin bij uw computer!