• Vakantiecheck.png

Checklist: vertrek voorbereid met de wagen op vakantie!

Door admin

Na meer dan een jaar vol Corona-ellende kunnen we voorzichtig uitkijken naar een welverdiende vakantie. Zoals veel andere Belgen, is de kans groot dat u uw reis ook met de auto zal maken.
Aangezien u uw vakantie liefst zorgvrij doormaakt, is het altijd een goed idee om uw auto ook voor te bereiden op een (lange) tocht.

In deze blog geven we u dan ook enkele handige tips mee voor een vlotte reis richting rust.

Veel autodealers bieden tegenwoordig zomerchecks aan. De makkelijkste manier om te garanderen dat uw wagen in tip-top staat is en u probleemloos richting bestemming brengt.

De bandendruk van uw wagen, samen met een correcte werking van de airco & remmen zijn misschien wel de 3 meest cruciale aandachtspunten. Wie richting de bergen trekt, zal zeker een vlotte werking van de remmen weten te waarderen.

Vloeistoffen, eventuele trekhaken en voorruiten zonder sterretjes (die hebben de vervelende gewoonte om uit te zetten bij warmere temperaturen en zo uw voorruit helemaal te vernielen) mogen ook niet vergeten worden. Ook de hoogte van uw lichten mag niet vergeten worden. Wanneer uw wagen zwaarder dan normaal geladen is, of u sleept een caravan of aanhangwagen, kan dit extra gewicht een invloed hebben op de afstelling van uw lichten. Wees dus bedachtzaam voor uw mede-weggebruikers en vermijdt dat u ze verblindt met uw stand-of grootlichten.

Voorzie zeker ook voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen. In sommige landen is het immers verplicht om fluo hesjes mee te hebben voor alle inzittenden. Wie toch met problemen richting pechstrook moet, zorgt er best voor dat die zo zichtbaar mogelijk is voor het aankomend verkeer.

Uiteraard mag u ook uw pechbijstand niet vergeten nakijken en indien nodig tijdig te vernieuwen. Zo weet u tenminste dat u de nodige dekking heeft bij pech of een ongeval. Een tweede autosleutel meenemen is ook aan te raden. Sleutels verliezen is immers menselijk.

Wie zwaar bepakt vertrekt, denkt best ook goed na over de compositie van de bagage. Het extra gewicht zorgt uiteraard voor een extra belasting van de wagen. Correct gestapelde valiezen of reiszakken zorgen ervoor dat de gewichtsverdeling van uw wagen niet in het gedrang komt. Zo zal uw wagen niet vreemd reageren bij plotse maneuvers.


Top tip: soepele reiszakken zijn makkelijker te stapelen dan stugge, rigide valiezen.

U zorgt er trouwens ook best voor dat de bagageruimte van uw wagen enigszins afgesloten is van het passagierscompartiment. Een net of doek kan er voor zorgen dat losliggende stukken bagage geen plotsklapse projectielen worden wanneer u stevig in de ankers moet gaan.

Wanneer vertrekt u nu best op vakantie?


Veel Belgen kiezen ervoor om ’s nachts te vertrekken en zo de file te vermijden. Eventuele kids op de achterbank zouden dan ook makkelijker slapen, wat een lange rit wel ten goede komt.
Dit is echter geen goede redenering. Aangezien u ’s nachts zou vertrekken en door de nacht rijdt, dient u ook te denken aan uw eigen veiligheid. Het is immers makkelijker indommelen. Bovendien dient u die verloren slaap ook in te halen tijdens uw eerste vakantiedag op locatie.

Indien mogelijk is het dus aangeraden om in 2 etappes te rijden of kort voor de middag aan te zetten.

Wie twijfelt of niet zeker is over de staat van zijn autopolis, kan ons uiteraard altijd contacteren. Ons team helpt u letterlijk én figuurlijk graag op weg.