• Ontwerp_zonder_titel_46.png

2022: wat verandert er zoal?

Door admin

2021 is intussen al even geklasseerd. We kunnen 2021 best omschrijven als een bewogen jaar waarbij het een en ander veranderde. Laat ons echter voorzichtig optimistisch richting 2022 kijken.
We sommen alvast ook enkele zaken op die in vergelijking met 2021 vanaf nu anders zullen lopen:

- Sommige pijnstillers zullen beter vergoed worden.
Wie chronische pijn ondervindt & daarvoor pijnstillers nodig heeft, zal vanaf nu van een sterk vereenvoudigde terugbetaling kunnen genieten. Daarnaast worden die pijnstillers dus ook goedkoper.

 

- Verkoop vastgoed? EPC!

Wie in 2022 in Vlaanderen een woning of appartement wil verkopen, zal hiervoor een EPC-certificaat moeten voorleggen. Dit EPC-certificaat mag ten vroegste van 2019 dateren.
Voor wie een woning of appartement wil verhuren zal er niets veranderen. Het EPC-certificaat dat hiervoor voorgelegd dient te worden mag maximaal 10 jaar oud zijn.

 

- Vastgoed in het buitenland? Belasting op kadastraal inkomen!

Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen onroerend goed in België of het buitenland. Wie eigenaar is van vastgoed in het buitenland, zal vanaf 2022 een kadastraal inkomen moeten ingeven bij het invullen van de belastingsaangifte.

 

- De energiefactuur wordt eenvoudiger

Over de huidige energieprijzen kan nog veel geschreven worden. Een lichtpuntje is echter wel dat de energiefacturen eenvoudiger worden. Op deze manier is het voor de consument eenvoudiger om verschillende offertes te vergelijken om zo de juiste keuze te maken. Dankzij uniforme transparantie zal er dus beter vergeleken kunnen worden.

Daarnaast mogen de zogeheten slapende energiecontracten ook niet meer stilzwijgend verlengd worden.

 

- De lonen gaan omhoog!

De combinatie van een hoge inflatie, bepaalde fiscale maatregelen en nieuwe CAO’s zorgt voor een stijging van het nettoloon. De stijgende inflatie in 2021 zorgde voor een overschrijding van de spilindex, wat tot gevolg heeft dat de uitkeringen in januari 2022 met een tweetal-procent stijgen.

 

- EURO-4 in Brussel verboden

Vanaf 1 januari zullen dieselvoertuigen met EURO-4 norm niet meer welkom zijn in de Brusselse Lage Emissiezone. Er is een overgangsperiode tot 31 maart 2022 maar wie daarna met een EURO-4 voertuig Brussel wil binnenrijden, betaalt een boete van €350.

 

- Autokeuring wordt duurder

Jammer genoeg zal een autokeuring iets duurder worden in 2022. Wie een dieselwagen wil laten keuren zal vanaf nu €47.70 betalen. Een benzinewagen laten keuren kost €38.90.

 

- Ecocheques op meer plaatsen bruikbaar

Wie frequent gebruik maakt van ecocheques zal vanaf 2022 op meer plekken kunnen betalen. Plaatsen zoals de lokale markt of boerderijwinkel accepteren vanaf nu ook betalingen via ecocheques.

 

Wat echter niet verandert in 2022 is onze niet aflatende inzet om u en uw dossier persoonlijk op te volgen. De afwerking van ons gloednieuw kantoor te Hofstade bevestigd ons engagement om steeds van Mens tot Mens uw belangen te behartigen. Wie bij Zakenkantoor De Smet binnenwandelt krijgt geen nummer opgespeld om in de wachtrij aan te schuiven. Ons team is steeds persoonlijk bereikbaar en zal zijn uiterste best doen om u steeds de best mogelijke oplossing aan te reiken.

We kijken samen met u uit naar een voorspoedig 2022.