• kotverzekering.jpg

Welke verzekeringen heeft een kotstudent nodig?

Door admin

Welke verzekering heeft u nodig voor een kotstudent?

Nu het nieuwe schooljaar dichterbij komt, hebben veel eerstejaarsstudenten de keuze gemaakt om op kot te gaan. Het kotleven is voor niet alleen voor de studenten een uitdaging, ook de ouders staan voor enkele vraagstukken. Niet alleen moet u een geschikt kot zoeken voor uw kind, u wil uiteraard ook graag dat uw kind beschermd is. Een ongeval is helaas snel gebeurd, idealiter zonder verregaande gevolgen. In deze blog stellen we u dan ook enkele handige verzekeringsproducten voor die u gemoedsrust terugbrengen wanneer uw kind op kot vertrekt.

1)      De brandverzekering voor kotstudenten

Uiteraard kan de brandverzekering niet ontbreken. Op die manier is uw kind gedekt tegen schade die het zelf berokkend als huurder aan het pand. In principe denkt uw eigen brandverzekering ook het kot van uw kind, zelfs wanneer uw kind in het buitenland gaat studeren. Let wel: indien u de eigenaar van het kot van uw kind bent, dient u ook een afzonderlijke brandverzekering af te sluiten voor het gebouw. Slimme polishouders verzekeren ineens ook de inboedel en persoonlijke spullen van hun kind(eren) mee.
Uw brandverzekering is trouwens niet beperkt tot slechts 1 studentenkot. Indien u meerdere kotstudenten heeft, zijn die verschillende studentenkoten ook gedekt onder uw brandverzekering. 1 brandverzekering per studentenkot is dus niet nodig.

Uiteraard dient uw kind wel in het ouderlijk huis gedomicilieerd zijn.
Een handige check is om na te gaan of uw brandverzekering ook schade aan de inboedel dekt of (poging tot) diefstal. Deze 2 extra clausules zijn standaard niet altijd inbegrepen in een brandverzekering maar zijn wel handig meegenomen.

2)      De BA Familiale

We schreven eerder al dat een ongeluk snel gebeurd is. De BA Familiale dekt uw kind wanneer dit schade zou veroorzaken aan derde. Opnieuw is uw kind automatisch gedekt onder uw familiale verzekering wanneer het bij u gedomicilieerd is.
Uiteraard geldt deze verzekering niet wanneer uw kind schade zou berokkenen wanneer het een wagen of motor zou besturen. Hiervoor heeft u een BA Auto nodig.

Handig om te checken is of uw BA Familiale ook geldt wanneer uw kind in het buitenland zou studeren.

Nog een nuttige tip is om na te gaan welke verzekeringen de school van uw kind heeft afgesloten. Kijk zeker na of uw kind verzekerd is wanneer het onheil toeslaat tijdens een schooltrip. Een reisbijstandsverzekering is ook een waardevolle toevoeging wanneer uw kind buiten Europa zou studeren. Bevraag u zeker goed op voorhand bij uw ziekenfonds. Zo staat u niet voor onaangename verrassingen wanneer uw kind medische zorg nodig heeft in het buitenland. Sommige landen stellen namelijk vereisten afhankelijk van het land van afkomst van uw kind.

De beste tip die we u kunnen geven echter, is om langs te komen na ons jaarlijks verlof voor een goed gesprek van mens tot mens. Samen onderzoeken we dan of uw toekomstige kotstudent voldoende verzekerd is. Zo kan u en uw kind zorgeloos uitkijken naar een leerrijk en veilig academiejaar!