• autoruit_ontvriezen.png

Uw autoruit verdient ook zijn warmte!

Door admin

Gezien de ijskoude temperaturen van de laatste dagen en met nog meer van hetzelfde weer in het verschiet, staat niemand graag ’s morgens in panne met zijn auto. Een kuchende motor, haperende batterij of beijzelde ruiten, het zijn maar enkele veelvoorkomende problemen die u kan missen als kiespijn. We bundelen alvast enkele tips om ellende 's morgens vroeg te voorkomen, zo bent u steeds op tijd op het werk. Hoera!

- Probeer zo goed mogelijk uw oprit ijsvrij te maken. Strooizout kan wonderen doen. Het is uiteraard de bedoeling dat u zonder valpartijen naar uw auto kan geraken.

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen.

Bedek de voorruit met een anti-ijs deken, voorruitfolie of simpelweg een autohoes of vuilniszak. Wie geen fan is van aardappelen, kan deze vreemd genoeg ook gebruiken om de ruiten ijsvrij te houden. Wrijf de buitenkant van de ruit in met een doormidden gesneden aardappel. Hoe gek het ook klinkt, dit werkt.

- Wanneer u dit jammer genoeg vergeten bent en geen zin heeft om als een bezetene aan uw ruiten te krabben, is er nog een ultiem redmiddel, ontsmettingsalcohol verdund met water! De alcohol zorgt er immers voor dat de ruiten snel ontdooien.

Giet NOOIT warm water over je autoruiten. Het verschil in temperatuur kan tot barsten in de ruit leiden en wanneer het warm water afgekoeld is, vriest dit toch terug aan.

- Wanneer de ruiten ijsvrij zijn, is het belangrijk om uw motor niet te beschadigen wanneer u wil vertrekken. Laat nooit uw motor warmdraaien terwijl u uw ruiten ijsvrij maakt. De motor is immers nog niet op temperatuur, de olie is nog te stroperig om vlot door uw motor te lopen en u jaagt uw verbruik de hoogte in.

Daarom onderneemt u ook best geen al te lange startpogingen. Door dit wél te doen, belast u de batterij meer. U weet ook wel dat de batterij geen fan is van koude temperaturen. Belast deze dus niet te zwaar.

Een motor is doorgaans na 4 kilometer warmgelopen. Het is daarom ook aan te raden om tijdens die 4 kilometer hoge toerentallen te vermijden. Vroeg schakelen is de boodschap!

- Wanneer u dan eindelijk onderweg bent, houdt u best het wegdek in de gaten. Glinsterend asfalt verraadt de locatie van ijsplekken. Deze kunnen in het donker minder goed zichtbaar zijn. Wanneer u dan op uw bestemming geraakt bent, kan een warme kop koffie, thee of chocolademelk extra wonderen doen!

Wie 's morgens met de fiets naar het werk gaat, doe gewoonweg 2 paar kousen aan! :-D