• Ontwerp_zonder_titel_48.png

Hoe kan ik besparen op mijn energiefactuur?

Door admin


De energieprijzen swingen jammergenoeg al een hele tijd de pan uit. De recente verlaging van de BTW op gas & elektriciteit tijdens de zomermaanden wordt door velen gezien als een pleister op een open wonde en veel gezinnen zien het bos door de bomen niet meer.

 

Hoe je je energiefactuur enigszins kan beperken lees je in onderstaande blog:


Eerst en vooral is het belangrijk om je verwarmingsinstallatie goed te laten onderhouden. Elke gebruiker van een centrale verwarmingsketel is verplicht om deze periodiek te laten onderhouden door een ervaren vakman. De frequentie van dit verplicht onderhoud hangt af van het type brandstof, het vermogen en de regio van je woning. 
Een goed onderhouden installatie die op maximale efficiëntie werkt zorgt enerzijds voor een hoger rendement en vermijdt tevens ook verborgen kosten zoals nodeloos hoog brandstofverbruik. Dankzij het frequent onderhoud vermijd je ook grote herstellingskosten. Win-win! 
De gratis Baloise Assistance van je woonverzekering maakt dat je voor dringende herstellingen gratis beroep kan doen voor bijstand. 

Verlucht regelmatig je woning


Droge lucht is makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Beschikt je woning iet over een adequaat ventilatiesysteem? Zet dan gewoon ’s ochtends je raam een half uurtje open. Een goed verluchte woning beschikt ook over meer zuurstof wat ook weer interessant is voor je gezondheid. 
Let wel, je woning moet niet té goed verlucht worden. Koude lucht die langs spleten in vensters of deuren naar binnensluipt is een te vermijden situatie. 

 

Laat je waterleiding isoleren! 


Wanneer jij het koud hebt, doe je vaak een warme trui aan. Ook je waterleiding in een warme trui steken is geen slecht plan. Dankzij de isolatiebuizen rond je waterleiding verspil je geen onnodige energie en bespaar je op verwarmingskosten. Isolatiemateriaal zoals polyethyleen kost echt niet zo gek veel. Die minieme investering verdien je na enkele maanden al terug op je energiefactuur. 

Bespaar direct 7% op je energiefactuur


Het enige wat je hoeft te doen is je thermostaat letterlijk 1 graad lager zetten
Dit is de makkelijkste besparingstip die je zal lezen. 

Maak gebruik van rolluiken & gordijnen! 


Deze zijn niet alleen goed voor je privacy, ze hebben ook een isolerend effect tot wel 5%!


Stel de kamertemperatuur individueel af per kamer


De gewenste temperatuur is vanzelfsprekend verschillend per kamer.
Stel daarom de verwarming individueel af per kamer:

De gemiddelde temperatuur voor de woonkamer bedraagt 20°C.
In de slaapkamer hoeft dit maar 15-16°C te zijn.
Bij gebruik van de badkamer hebben we het graag allemaal iets warmer. De ideale temperatuur ligt hier rond de 23°C.
De individuele warmteregelaars op elke verwarming zijn meestal in te stellen met 5 standen. Deze komen overeen met: 

  • Stand 1: 12°C
  • Stand 2: 16°C
  • Stand 3: 20°C
  • Stand 4: 24°C
  • Stand 5: 28°C

's Nachts zet je de verwarming beter niet volledig uit. Anders verbruik je 's ochtends extra veel energie om je ruimtes weer op te warmen.
Als je verwarmingskosten wil besparen, is dat dus geen goed idee.