• beginnen-beleggen.png

Is het nu het goede moment voor je eerste stappen op de beurs?

Door admin

Het laatste anderhalf jaar hebben we een bijzondere tweesprong gezien: de financiële markten zijn heel snel hersteld van de dip die de coronacrisis had veroorzaakt; veel sneller dan de rest van de maatschappij. Dat doet sommige kandidaat-beleggers vrezen dat ze te laat zijn om nog op de trein te springen, omdat de beurskoersen momenteel weer hoge toppen scheren.

Is de beurs irrationeel? Bewegen de financiële markten los van de economische realiteit?

GEERT NOELS: “Op korte termijn zijn de financiële markten misschien niet altijd rationeel, maar op langere termijn wél: ze volgen de economie. Als er economische groei is, zal de beurs erop vooruitgaan, en zal dus ook je portefeuille erop vooruitgaan.”

Waarom zou je nu moeten beginnen met beleggen?

GEERT NOELS: “Vroeger was het spaarboekje enorm populair bij de Belg. We lieten ons geld gemiddeld langer dan tien jaar staan op zo’n spaarboekje, en in ruil kregen we een mooie rente. Vandaag is de situatie helemaal anders: een spaarboekje brengt niks meer op, want de rente leunt tegen de 0 procent aan. Sterker nog: door de hoge inflatie verlíés je als spaarder aan koopkracht.

Eigenlijk moet je de redenering dus omdraaien: sparen is irrationeel. Sommige spaarders durven de sprong naar beleggen niet wagen uit angst voor een beurscrash. Terwijl je het net omgekeerd moet bekijken: als je je geld vandaag tien jaar lang op een spaarboekje laat staan, heb je één zekerheid: je zult een groot deel van je koopkracht verliezen. Dat maakt beleggen vandaag noodzakelijk.”

Is het nu het juiste moment om in te stappen? De trein lijkt al vertrokken.

GEERT NOELS: “Het is nooit te laat om te beginnen met beleggen, maar het is wel gevaarlijk om alles ineens op de beurs te zetten. Doe het dus in stapjes: steek alvast een teen in het water en beslis geleidelijk aan om eventueel iets meer te investeren.”

BART ABELOOS: “De beleggingshorizon – de termijn waarop je je geld kunt missen – bepaalt voor een groot stuk je succes. Tijd is je grootste medestander als belegger: een belegging zal vermoedelijk meer opbrengen na tien jaar dan na vijf. Het is dus belangrijk jezelf de vraag te stellen: ‘Is het echt een must dat ik al mijn spaargeld permanent beschikbaar heb? Of kan ik een deeltje missen? En voor hoelang?’ Als je beslist om te beleggen, gaan we samen op zoek naar je ideale beleggingshorizon.”

Zijn er nog andere regels die je in het achterhoofd moet houden?

BART ABELOOS: “Een goeie spreiding is belangrijk. Bijvoorbeeld tussen aandelen, obligaties en cash. Tussen Amerikaanse aandelen, Europese en die van groeilanden. En tussen sectoren: bijvoorbeeld tussen tech en oudere, gevestigde waarden. Nu, dat betekent niet dat je veel verschillende beleggingsproducten moet kopen: veel van onze fondsen zijn erg divers samengesteld. Zo krijgt je portefeuille met één enkel beleggingsproduct een grote spreiding ingebouwd. Dat houdt de drempel laag: iedereen kan meedoen.

Spreiden in de tijd is ook belangrijk. Door periodiek te beleggen, stort je bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag. Dat betekent dat je in verhouding meer koopt wanneer de koersen laag staan, en minder wanneer ze hoog staan. Veel mensen kennen dat principe van pensioensparen. Het levert goeie resultaten op.

Het is ook niet onbelangrijk om beleggen ‘saai’ te houden. Vanaf het ogenblik dat het leuk en spannend wordt, bestaat de kans dat emoties en buikgevoel de bovenhand halen. En een laatste tip: laat je bijstaan. Je Crelan-agent staat je graag bij met advies en begeleidt je van a tot z.”

Tot slot: de laatste tijd is er enorm veel te doen om de bitcoin. Kan dat ook een goeie belegging zijn?

GEERT NOELS: “De bitcoin heeft een grote aantrekkingskracht op de jonge generatie, omdat de cryptomunt de illusie wekt een hoogtechnologisch alternatief te zijn voor de oude en saaie beleggingen van de ‘babyboomers’. Nu, wat ons betreft blijft het nog steeds een open vraag of de bitcoin de hoge verwachtingen zal kunnen inlossen. Niks zegt dat het geen enorme zeepbel is. Wie er toch in wil beleggen, kan het maar beter bekijken als een loterijticket en er zeker niet al zijn spaargeld insteken.”

Geen idee hoe je begint met beleggen? Ons team helpt je met veel plezier op de juiste weg!

Samen met ons team kies je voor een beleggingsfonds op jouw maat. Zelf de financiële markt afspeuren hoef je niet te doen: dat doet een professioneel belegger in jouw plaats. Beleggen bij Zkt De Smet kan al vanaf een minimumbedrag van 25 euro per maand.