• EPC.png

Het EPC-Certificaat: belangrijker dan ooit

Door admin

Wat een EPC-attest je over een woning vertelt

Wie op zoek is naar een nieuwe woning dient goed rekening te houden met het EPC-attest van dat pand. Maar wat zegt dit EPC-attest nu exact? Het energieprestatiecertificaat geeft elke woning een energie-score. Zoals je koelkast of wasmachine dit label ook hebben, krijgen woningen ook een energiescore. De EPC-score geeft je als potentiële koper een beter zicht op de te verwachten energiekosten of renovaties die nodig zijn om je woning energiezuinig(er) te maken.

Wanneer het EPC-label van je beoogde pand donkerrood kleurt, geeft je dit heus wat onderhandelingsmarge. De meerkost die je uitspaart door bijvoorbeeld minder te betalen voor het pand, kan je dan toewijzen aan eventuele renovaties. Het energielabel of EPC-certificaat onderschat je dus best niet.

Waarom dit certificaat nu meer dan ooit belangrijk is, is vrij eenvoudig. Het Vlaams Gewest wil tegen 2050 immers evolueren naar energieneutrale woningen. Deze doelstelling zorgde er in 2019 voor dat de EPC-certificaten strenger én transparanter zijn. Daarnaast komt het EPC-Certificaat ook met technische aanbevelingen en een inschatting van de te besteden kosten. Op die manier heb jij als koper een beter inzicht in hoe je toekomstige woning zal scoren op vlak van energie.
Als verkoper ben je ook steeds verplicht om het EPC-certificaat overal te afficheren waar de woning te koop staat. Ook de notaris moet het originele EPC-Certificaat ontvangen bij verkoop van de woning.

Het EPC-attest blijft ook 10 jaar geldig. Gecontroleerde elementen die bijdragen aan de EPC-score zijn onder andere:
- De verwarmingsinstallatie
- Warmwaterproductie
- Isolatie
- Een eventueel ventilatiesysteem

Al deze gegevens worden verzameld in de database van het Vlaams Energieagentschap waarop hun software de uiteindelijke energiescore berekent.

Wat wil dat EPC-certificaat nu zeggen?

Op een EPC-attest staan o.a. een energiescore en een energielabel.

De energiescore is een getal van 0 tot 700. Dat geeft het primaire energieverbruik per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m2) aan. Hoe lager dat cijfer, hoe energiezuiniger de woning. Een gemiddelde EPC-score is 350. Een nieuwbouw mag niet hoger dan 180 scoren.

Het energielabel is een letter van A+ (heel energiezuinig) tot F (energievreter).

Is het EPC-resultaat belangrijk als je onderhandelt over je lening?

Het is zeker verstandig om je EPC-score in het achterhoofd te houden. Als je van een F-label naar een A+ wil, ga je ongetwijfeld een aanzienlijke som uitgeven. De isolatie van je dak en muren, hogerendementsbeglazing, een hogerendementsketel of een groene energie-investering zoals een zonneboiler of een warmtepomp zijn doorgaans hoge en vaak noodzakelijke kosten. Het goede nieuws? De overheid voorziet hiervoor een reeks interessante premies. Daarnaast is het altijd een goed idee om die renovatiekosten alvast te voorzien in je hypothecair krediet.

De energieprestaties van je woning verbeteren?

Dat kan via je woonkrediet, maar bijvoorbeeld ook via een ECO-energiefinanciering met een extra voordelige vaste rentevoet en looptijd. Ons team hier bij Zakenkantoor De Smet geeft je met plezier een woordje uitleg over de verschillende opties en premies.