• Ontwerp zonder titel (66).png

Heeft een elektrische laadpaal thuis gevolgen voor de brandverzekering?

Door admin

De toenemende populariteit van laadpalen zorgt dat particulieren vaker een laadpaal thuis laten installeren. Maar welke impact heeft die laadpaal op uw brandverzekering? Dient u uw verzekeraar op de hoogte te houden en zal uw premie hierdoor veranderen?

Zoals u weet wordt het wagenpark steeds groener.  Vanaf 2026 dienen bedrijfswagens aan strenge uitstootnormen te voldoen willen die bedrijven genieten van een fiscaal voordelige regeling. Tegen 2029 moeten alle nieuw ingeschreven wagens in Vlaanderen elektrisch zijn.

De tijd tikt dus voor de installatie van laadpalen en aanschaf van nieuwe wagens.
U heeft de horrorberichten omtrent elektrische wagens ongetwijfeld ook al zien verschijnen. Zo nu en dan ziet u foto’s van brandende Tesla’s of andere vol elektrische wagens. Het grote nadeel van een vol elektrische wagen is dat die niet op een conventionele manier geblust kan worden. Brandweerkorpsen hebben doorgaans 10.000 liter water nodig om een autobatterij af te koelen. Het vuur kan echter steeds weer opflakkeren, daarom worden brandende of smeulende autowrakken vaak in een container vol water geplaatst.

Elektrische wagens brengen dus heel wat onconventionele risico’s met zich mee. Wat nu met uw elektrische wagen en daarbij horende laadpaal? Moet uw verzekeraar op de hoogte zijn van het mogelijks toegenomen risico dat een elektrische wagen & installatie met zich meebrengt?

Niet elke verzekeraar eist dit gelukkig. Het is echter wel aan te raden om uw verzekeraar op de hoogte te brengen. Aangezien er hoogstwaarschijnlijk structurele wijzigingen aan uw woning dienen te gebeuren en wanneer uw verzekeraar op de hoogte is, die ook kan nakijken of er geen gaten zijn in uw dekking. Onderverzekerd zijn is immers geen optie, toch?

De bal ligt dus in het kamp van de verzekeraars of zij al dan niet uw premie verhogen wanneer u een laadpaal in huis haalt. Assuralia “heeft geen kennis van polissen die stijgen wegens een laadpunt”.
De vraag is natuurlijk of dit zo blijft. Elektrische wagens & installatiepunten staan relatief gezien nog in hun kinderschoenen, er kan nog immens veel veranderen.

Uw woonverzekering dekt onder andere de volgende schadegevallen:

-          Uw laadpaal wordt beschadigd door brand of overstroming

-          Er ontstaat brand tijdens het opladen van een elektrische wagen

Belangrijke opmerking is wel dat, wanneer er kan aangetoond kan worden dat er een defect of storing is aan de installatie door bijvoorbeeld een productiefout, deze schade niet gedekt wordt door een courante brandpolis. Als de laadpaal aan de basis van een brand ligt, is die zelf niet gedekt. De schade aan de laadpaal is dan geen gevolgschade, want het toestel veroorzaakte de schade.

Het is hoe dan ook geen slecht idee om uw verzekeraar op de hoogte te brengen wanneer u een laadpaal in huis haalt. Al is het maar om even na te kijken of u niet ergens onverzekerd bent, u op de hoogte te brengen van mogelijke risico’s of om uw brandpolis op te schroeven om er alsnog voor te zorgen dat u te allen tijde gedekt bent.

Voor een goed gesprek, van mens tot mens, kan u uiteraard steeds bij ons terecht!