• Gamestop-en-de-beurs.jpg

Gamestop en de beurs

Door admin

Gamestop en de beurs

U heeft waarschijnlijk recent gehoord over de aandelen van Gamestop en de gezamenlijke inspanning van r/Wallstreetbets. U hoorde hoe een groep “amateurs” het opnam tegen de professionele beleggers op Wallstreet en warempel nog won ook.
In deze blog leggen we u uit hoe het komt dat Wallstreet koud gepakt werd in hun eigen speeltuin.

Beleggen voor beginners 

We schetsen even de situatie.
Gamestop is een winkelketen van videogames. Door COVID-19 en de digitalisering van de gamesindustrie, werden Gamestopwinkels minder en minder bezocht, wat leidde tot dalende verkoopcijfers & uiteraard, een dalende waarde van de Gamestop aandelen. Wallstreetbeleggers gingen er – enigszins correct- van uit dat het aandeel van Gamestop zou blijven dalen. Daarom kochten die massaal aandelen aan, om deze dan later te shorten.

 

Een aandeel shorten is in principe eenvoudig uit te leggen.

U leent een kledingstuk van een vriend(in) dat op dat moment heel erg in de mode is.
U verkoopt dat kledingstuk direct aan iemand anders voor €100.
Een tijd later blijkt dat het kledingstuk totaal niet meer modieus is, waarop u het kledingstuk terugkoopt voor €40.
U geeft het kledingstuk terug aan de vriend(in) waar u het eerder van leende, met het verschil dat u €60 verdiende aangezien u het kledingstuk verkocht voor €100 en terugkocht voor €40. Voor uw vriend(in) is de situatie zoals beloofd, hij/zij heeft het kledingstuk terug. U echter bent blij met de €60 die u zo verdiende.

 

Hetzelfde stond dus initieel te gebeuren met de aandelen van Gamestop. Beleggers maakten de -onderbouwde- gok dat de aandelen van Gamestop zouden zakken en “leenden” zo massaal aandelen van Gamestop, die ze prompt verkochten voor de marktwaarde. Hun plan om deze aandelen op afzienbare tijd terug te kopen, hetzij aan een lagere prijs, draaide dus even anders uit.

Met zijn 2 miljoen leden in een online community, redeneerde r/Wallstreetbets dat het aandeel van Gamestop juist zou stijgen. Na marktanalyse redeneerden een heel aantal “amateurbeleggers” – gewone mensen, geen professionele beleggers- dat Gamestop de juiste inspanningen maakte om op korte tijd terug rendabel te zijn. Dit advies werd wijd verspreid op r/Wallstreetbets en de community kocht en masse aandelen van de retailer.

Wanneer privébeleggers samenwerken

Het gevolg was dat het aandeel van Gamestop op korte termijn effectief steeg. Heel goed voor de amateurbeleggers, een flink probleem voor de professionele beleggers. Aangezien zij Gamestop aandelen geleend hadden en deze voor de toenmalige marktwaarde verkocht hadden (lees: voor de stijging ten gevolge van r/wallstreetbets) en die aandelen dus ook moesten teruggeven, waren heel wat professionele beleggers nu verplicht om de aandelen terug te kopen aan de verhoogde marktwaarde. De jurk die ze geleend hadden voor €100, moesten ze nu voor €200 terugkopen.

 

Uiteraard spreken we hier over professionele beleggers die miljoenen in aandelen verhandelen. We hoeven er dan ook geen tekening bij te maken dat er gigantisch veel geld in rook opgegaan is voor de professionele beleggers. Er zijn zelfs een aantal pogingen geweest om de “amateurbeleggers” af te schrikken en hen te verplichten om hun aandelen terug te verkopen. Wallstreet was dus even in oorlog met amateurbeleggers die -begrijpelijk- niet allemaal even enthousiast waren om hun aandelen terug te verkopen.

De gevolgen zijn echter frappant en leggen heel wat onregelmatigheden bloot die Wallstreet tot nu toe kon verbergen. De Amerikaanse beurswaakhond onderzoekt de zaak, minstens 1 beursfonds vroeg zijn faillissement aan, een applicatie die aandelen verhandelt stopte “plots” met het aandeel van Gamestop aan te bieden en r/wallstreetbets richtte zijn pijlen op aandelen van onder andere AMC en Blackberry.

Samengevat: chaos op de beurs omdat amateurbeleggers de professionals -tijdelijk- versloegen in hun eigen spel.

We hoeven u niet uit te leggen dat deze hele saga levensgevaarlijk is voor serieuze amateurbeleggers. Er werd een zeepbel opgelaten en die is gigantisch ontploft in het gezicht van sommige beleggers. Wie grondig, veilig en duurzaam beursadvies wil, komt rustig langs op ons kantoor te Aalst. Ons team heeft jarenlange ervaring, een dosis gezond verstand & houdt in de eerste plaats rekening met úw portefeuille.
Wie nog vragen heeft over de hele Gamestop affaire of interesse heeft om te beleggen op de financiële markten, kan ons steeds bereiken.