• Banner-pic.png

Facebook's datalek: deel 2

Door admin

In deel 1 van deze blog las u al hoe bedrijven er in geslaagd waren om gegevens van onwetende Facebookgebruikers te bemachtigen en te misbruiken. In deel twee van deze blogreeks tonen we u hoe u zelf uw data kan beschermen tegen adverteerders.

Natuurlijk bepaalt u zelf wat u op uw Facebookprofiel schrijft, daar kan niemand anders iets aan doen. Het is daarom aan te raden om zo weinig mogelijk persoonlijke informatie publiek te delen, vrienden van vrienden kunnen immers meelezen met wat u schrijft.

We beginnen bij het begin: uw persoonlijke privacyinstellingen. Deze instellingen bepalen wie precies kan zien wat u op uw Facebookprofiel schrijft. Aangezien u zelf kiest wie u toevoegt als vriend, kan u op deze manier al enigzins beperken wie wat precies te zien krijgt.

Klik rechtsboven op het kleine pijltje, selecteer instellingen en druk op 'privacy' links in het menu

Een belangrijk punt is dat u ervoor zorgt dat zoekmachines buiten Facebook NIET kunnen doorverwijzen naar uw facebookprofiel. Zo vermijdt u dat wildvreemde mensen uw profiel kunnen bekijken.
Zorg ervoor dat jouw toekomstige berichten enkel te zien zijn voor jouw vrienden.

Stap-1-privacyinstellingen.jpg

Wie bezorgd is om in gênante foto’s getagd te worden door vrienden, kan zijn tijdlijn zo instellen dat getagde foto’s eerst goedgekeurd moeten worden vooraleer ze op uw tijdlijn verschijnen. Let wel op, de getagde foto is misschien niet meer zichtbaar op UW tijdlijn, de foto in kwestie blijft zichtbaar aangezien die door iemand anders online geplaatst is.

Stap-2-tijdlijncontrole.jpg

Verder zijn er ook de apps en websites die toegang hebben tot uw Facebookprofiel. Dit was de reden voor Facebook’s datalek. De data die verzameld werd door websites en applicaties die toegang hadden tot facebookprofielen, werd dus misbruikt voor allerlei redenen. Het is dus best belangrijk dat u goed nakijkt welke websites toestemming hebben om data op uw profiel te gebruiken. In sommige gevallen is het handig dat een bepaalde website toegang heeft tot uw profiel. Wanneer u bijvoorbeeld graag Champions League kijkt op de website van Q2 of uw favoriete serie herbekijkt op de website van VTM. Dan is het makkelijk dat u zich niet steeds opnieuw moet inloggen op die websites omdat u ingelogd bent met uw Facebook profiel.

Indien u websites of applicaties tegenkomt die u niet meer bezoekt of gebruikt, is het zeker aan te raden om de toestemming die u in het verleden gegeven hebt, in te trekken. Zo weet u exact welke applicaties en websites toegang hebben tot uw naam, woonplaats of andere zaken die openbaar staan op uw profiel.

stap-3-apps-en-websites.jpg

Tenslotte is er nog een zeer belangrijk aspect waar u rekening mee moet houden. Facebook zet van nature de optie aan dat IEDEREEN kan zien welke pagina's je volgt. Raar maar waar kan deze optie niet uitgeschakeld worden via desktop, maar enkel via mobiel:

Ga naar de Facebook applicatie, druk rechtsvanboven op de 3 horizontale streepjes. Vervolgens scrollt u naar onder en selecteert u 'Accountinstellingen'. Hier kan u de optie 'Privacy' zien. Selecteer dit, scroll naar onder en kijk naar "Wie kan de personen, pagina's en lijsten zien die je volgt?". Zorg ervoor dat je enkel jezelf of je vrienden aanduidt.

                                     

 

Kort samengevat is het doel van deze blog om lezers te sensibiliseren omtrent het gebruik van Facebook. Facebook is in de eerste plaats een handig platform om met vrienden te chatten en leuke momenten te delen. Facebook doet dit op een schitterende manier. Facebook’s verdienmodel is echter gebasseerd op advertenties. Advertenties die van bedrijven komen en de intenties van bedrijven is heel simpel. Producten verkopen. Aan de hand van de voorgaande stappen, blijft u genieten van het sociale aspect en beperkt u de hoeveelheid privéinformatie die publiekelijk te raadplegen is.