• Vastgoedbeleggen.png

Beleggen in Vastgoed

Door admin

2020 zit er bijna op. Dat het een vreemd jaar was, hoeven we u niet meer te vertellen. Terwijl COVID-19 de wereld helemaal in z’n greep had en we ons collectief moesten inspannen om de pandemie zo goed mogelijk in te dijken, merkten we dat er desondanks de malaise toch heel wat opportuniteiten te vinden waren op de beurzenmarkten. Ook al maakten de financiële markten gekke sprongen en kleurden ze donkerrood, toch merkten we tal van opportuniteiten voor beleggers.

We sluiten het jaar echter af in stijl en kijken in deze blog in meer detail naar iets wat ons Belgen zo typeert. Onze aangeboren baksteen in de maag zorgt ervoor dat we al zo lang gaan investeren of beleggen vastgoed. Spaarboekjes brengen helaas (te) weinig op dus redeneren we en masse dat het interessanter is om te investeren in vastgoed, hetzij als opbrengsteigendom of als tweede verblijf.

Wat zijn de voordelen van beleggen in vastgoed?

Investeren of beleggen in vastgoed klinkt echter wel ongelofelijk duur maar geen nood, u kan reeds met een relatief beperkt budget van mooie rendementen op de vastgoedmarkt genieten. De voordelen zijn duidelijk:

- Het rendement ligt hoger dan bij een klassiek spaarboekje.

- Investeerders die eigendom verhuren, krijgen daar een aantrekkelijke opbrengst voor in de plaats.

- Het rendement van een opbrengsteigendom of een tweede verblijf wordt ook minder belast in België

- De aankoop valt deels te financieren via een lening.

Op die manier wordt uw investering ook een vorm van sparen. Wanneer die lening afbetaald is, heeft u ook een appeltje voor de dorst in vorm van een eigendom. Zolang de lening loopt, kan u die ook inbrengen op uw belastingbrief. Uiteraard zijn hier een aantal voorwaarden aan verbonden.

Vastgoed blijft ook steeds in waarde stijgen. Sinds 2000 zijn de vastgoedprijzen bijna verdrievoudigd.
Toegegeven, trends uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst maar vastgoed blijft wel een relatief veilige belegging/investering.
 

Waarop hoeft u te letten wanneer u belegt in vastgoed?

 

Een risico is echter het lage rentebeleid van de centrale banken. U heeft vast al gemerkt dat geld lenen momenteel spotgoedkoop is, wat de vastgoedprijzen mee de hoogte heeft ingestuurd. De Europese Centrale Bank heeft deze trend nog sterker in de hand gewerkt gezien hun reactie op de Coronacrisis. Vroeg of laat zullen die rentevoeten dus opnieuw de hoogte ingaan. Hoe de Belgische vastgoedmarkt hierop zal reageren is nog maar de vraag.

Verhuren brengt uiteraard ook een aantal risico’s met zich mee. Iedereen kent wellicht enkele horrorverhalen over slechte huurders, leegstand of verloedering van de buurt. Zoals vaak bij beleggen moet u bepaalde risico’s in acht nemen wanneer u voor een bovengemiddeld rendement wil gaan.

Maar hoe kan u nu met een relatief beperkt budget aan de slag op de markt van vastgoedbeleggingen? De zogeheten papieren vastgoedbelegging zorgt ervoor dat u via vastgoedaandelen- en fondsen in een professioneel beheerde vastgoedportefeuille kan investeren. Zo geniet u van de voordelen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over operationele problemen zoals bijvoorbeeld niet solvabele huurders. Via papieren vastgoedbeleggingen kan u ook uw budget over verschillende vastgoedsectoren spreiden.

Wie graag meer info wil over dit soort beleggingen, kan steeds bij ons terecht voor gericht advies. Ons team helpt u graag verder!