• Jonge-bestuurders.jpg

Autoverzekeringen voor jongeren

Door admin

Auto’s zijn al heel lang niet meer uit het straatbeeld weg te denken. We gebruiken ze om vrienden en familie te bezoeken, we gaan er mee op reis en we gebruiken ze om dagelijks op ons werk te geraken. Met de voordelen van een auto, komen ook de kosten. Brandstof, wegtaks, mankementen en uiteraard ook de  verzekering, autorijden is niet bepaald goedkoop te noemen.

Voor jonge bestuurders is het vaak nog iets erger. Sinds oktober 2017 is de regelgeving rond het behalen van een rijbewijs ingewikkelder geworden. Zo wordt het behalen van een theoretisch rijbewijs niet alleen duurder, het aantal fouten dat je op dat examen mag halen, daalt ook.

Daarnaast moet iedereen die zijn theoretisch rijbewijs gehaald heeft, na zes of negen maanden nog is teruggaan om de zo vergaarde kennis nog een opnieuw op te frissen. Ook het praktisch rijexamen wordt moeilijker. Rijden op GPS en het dubbel aantal geteste manoeuvres, kunnen voor nog wat meer stress zorgen.

Ook de ouders delen mee in de malaise. Wanneer mama of papa vroeger zonder problemen of restricites zoon- of dochterlief kon leren rijden, moeten zij nu ook een opleiding volgen. Een 3 uur durende theoretische cursus in een erkende rijschool is vanaf nu een vereiste. Ook moeten bestuurders met een voorlopig rijbewijs nu 9 maanden de baan op voor ze hun praktijkexamen kunnen afleggen. Dit was vroeger slechts drie maanden. De opleiding is dus een hele smak duurder geworden, dit om het aantal verkeersdoden drastisch naar beneden te halen.

Iedereen herrinnert zich waarschijnlijk wel nog dat heerlijke moment waarop die zijn rijbewijs haalde. Na jarenlang met de fiets of brommer door weer en wind overal naar toe te rijden, was er plots de optie om van het comfort dat een auto biedt, te genieten. De zo herontdekte vrijheid gaf een fantastisch gevoel. De ellende begint echter wanneer je als jonge bestuurder zélf een auto wil aanschaffen, met bijhorende verzekering.

Als jonge bestuurder heb je op het eerste zicht weinig opties op vlak van autoverzekeringen. Het gebrek aan ervaring in het verkeer maakt van een jonge bestuurder een nachtmerrie voor elke verzekeraar. Sommige verzekeraars weigeren jonge bestuurders te verzekeren, terwijl andere bedrijven jonge bestuurders enkel willen verzekeren wanneer de ouders ook een polis hebben lopen bij die verzekeraar.

Bedragen tussen de €1000 en €2000 per jaar zijn jammergenoeg geen uitzondering voor jonge bestuurders. Gelukkig is er een schamele troost voor de jeugd. Na 18 maanden wordt het aanzienlijk goedkoper om een auto te verzekeren. Het loont dus om de kalender in de gaten te houden en op tijd te veranderen van autoverzekering. Onthoud wel dat een autoverzekering minstens 3 maanden op voorhand opgezegd moet worden. Verzekeraars kunnen hier behoorlijk punctueel in zijn. Zorg er dus voor dat je niet nóg een jaar nodeloos vasthangt aan een (te) dure autoverzekering.

Een andere tip is om realistisch te zijn bij het kiezen van een eerste wagen. Een zwaardere motor is meestal een rode vlag voor verzekeraars, probeer dus zeker onder de 66KW te blijven. Een omnium verzekering voor je eerste auto is helaas ook voor veel verzekeraars een brug te ver. Dit wil immers zeggen dat de verzekeraar meer risico neemt om de schade aan het eigen voertuig te moeten vergoeden.

Sommige verzekeraars geven jonge bestuurders ook de mogelijkheid om hun premie met 10 à 20% te laten dalen wanneer ze zich houden aan bepaalde voorwaarden. Maximum 1 passagier meenemen, niet tijdens weekendnachten rijden, een zwarte doos laten installeren in de auto die het rijgedrag analyseert zijn hier voorbeelden van. Al bij al is het behalen van een rijbewijs een noodzakelijk kwaad geworden. De eerste 18 maanden zijn voor jonge bestuurder een zure appel waar doorgebeten moet worden. Daarna volgt gelukkig wel de geruststelling dat polissen continu blijven dalen wanneer er ongeval vrij gereden wordt. Samen met de toegenomen moeilijkheidsgraad van de theoretische en praktische proeven, zorgt dit voor een nieuwe generatie chauffeurs die hopelijk beter voorbereid zijn op de drukte die het verkeer met zich kan meebrengen en beseffen dat veiligheid en verantwoordlijkszin voor alles gaan.

Denkt U nodeloos te veel te betalen voor uw autoverzekering? Contacteer ons gerust en wij bekijken de polis kosteloos voor u!